Wykonanie Własnej Oliwy z Oliwek z Konopi Indyjskiej

Opublikowane przez Jan Mrozek w dniu

Zainteresowanie obecne konopiami jest przeogromne, tym bardziej wiedząc o ich wszechstronnym zastosowaniu w kuchni jak i w kuracjach leczniczych. Ale to nie wszystko dlaczego wybiera się ją, często po stresującym dniu sięgamy by poczuć chwilę przyjemnego rozluźnienia, ciała i umysłu. Niemniej jednak istnieje kilka produktów z konopi indyjskich, których absolutnie każdy konsument powinien mieć w swojej spiżarni. Jednym z produktów o którym dziś napiszemy jest Oliwa z Oliwek z konopi indyjskiej.

Green leaves of medicinal cannabis with extract oil on a wooden table. alternative medicine

Co wyróżnia olej z konopi?

Wyróżnia się głównie kilka powodów dla których olej z konopi indyjskich jest szczególnie ważny ze wszystkich produktów spożywczych. Najczęściej lubiany jest przez jego niesamowity smak, który można go wykorzystać w zasadzie w każdym dowolnym przepisie. Oprócz tego wyróżnia się jego wszechstronność gdyż wykorzystasz go prawie we wszystkim i dlatego czyni go takim wyjątkowym produktem z konopi, jakie kiedykolwiek wymyślono.

Co więcej możemy uzyskać pozytywnego z tego produktu to to, że jest łatwy w wykonaniu oraz długa trwałość. Przede wszystkim fajne jest to że nie zależnie jakim dysponujesz zapasem pąków konopi możesz wyprodukować olej o wybranej przez siebie mocy i w dowolnej ilości. A tym bardziej, że będziesz mieć pewność o jakości produktu i o zdrowym przechowywaniu przez długi czas. Zaoferujemy sposób wykonania takiego oleju który spełni twoje oczekiwania na pewno bardziej niż wykorzystanie liści cukru, wysuszonych pąków i innych resztek.

Wykorzystanie takiego oleju zapewni ci ogrom przyjemności podczas smażenia warzyw lub jako świetny sposób na dodanie rano dodatkowego kopa do smażonych jajek, nie może i nie zabraknie kreatywnych zastosowań oleju z konopi. Jedynie tak naprawdę co możemy wam zaoferować to wskazówki jak poprawnie wykonać własny olej z konopi.

Przepis na olej z konopi

Nim zaczniemy pisać o konkretach warto zauważyć, że przepis jest bardzo elastyczny. Czyli tak, jeśli zależy nam na stworzeniu wersji uniwersalnej można użyć oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, a nawet olej sezamowy. Natomiast jeśli chcesz używać do smażenia koniecznie wybierz coś w rodzaju standardowej oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego o wyższym punkcie temperatury dymienia. Jesteś w ten sposób osiągnąć swobodne poruszenie się po kuchni.

Składniki oleju z konopi: 1 szklanka zmielonego kwiatu konopi, 1 szklanka oliwy do wyboru, wolę oliwę z oliwek

Warto, jednak zwrócić uwagę na to, że ilość suszu jest bardzo istotny, gdyż zasadniczo potrzebujesz takiej samej ilości konopi i oleju, jeśli chodzi o ich rozmiar, a na pewno nie o ich wagę. Lecz, pamiętaj, że wykorzystanie jest tu niezwykle ważna najwyższej jakości kwiatów konopi.

Sprzęt do oleju: Sitko lub gaza, Szlifierka Odpowiednia, patelnia

Zaczynając swoją przygodę podczas tworzenia swojego oleju zwróć uwagę na mielenie marihuany, gdyż nie wolno jej redukować do drobnego proszku. Po czym następnym krokiem jest odcedzanie całej stworzonej materii roślinnej z oleju. Konieczne na pewno jest zmielenie tak by mieszanka powstała względnie gęsta.

Wskazówki dotyczące oleju z konopi: W pierwszej kolejności przygotuj materiał odpowiednia go mieląc w takiej ilości jakiej potrzebujesz. Następnie do gotowania możesz wrzucić wszystko co potrzebujesz, ponieważ proces gotowania zapewni, że całe dobro zostanie wydobyte do ostatniej kropli. Bądź pewien jednak, że przygotowałeś się do tego sumiennie bo w przeciwnym razie otrzymasz nieprzyjemny i ziarnisty produkt końcowy. Następnie włóż konopie oraz wybrany przez Ciebie olej w przeznaczonej do tego patelni i ustaw mały ogień. Kontroluj dokładnie temperaturę by nie przekroczyła 120 stopni nuncjusza i czy dokładnie się ze sobą łączą. Pamiętaj, że lepiej mnie niż więcej jeśli chodzi o temperaturę.

Po tym jak ustawisz temperaturę odpowiednią możesz pozostawić ją na około 3 godziny a najlepiej było by zostawić to na wet na 6 godzin w ten sposób osiągniesz gwarancję uzyskania najlepszych możliwych wyników. Mieszaj często i stale sprawdzaj, czy temperatura nie jest zbyt wysoka.

W momencie kiedy cały proces gotowania się zakończy, należy materie przecedzić przez sitko, kiedy już to zrobisz nie ulegaj pokusie wtłaczania jak największej ilości oleju przez sitko lub gazę, biorąc pod uwagę, że spowoduje to przedostanie się zbyt dużej ilości chlorofilu do oleju. Możesz wtedy swobodnie wyrzucić materię roślinną lub użyć jej po raz drugi w innym przepisie, jeśli wyraźnie pozostało w niej życie.

Bardzo ważne jest by olej, który otrzymałeś przelać do wysterylizowanych pojemników które można szczelnie zamknąć. Mówi się, że tego rodzaju olejki mają co najmniej dwumiesięczny okres przydatności do spożycia. Natomiast jeśli wykorzystasz do tego nieskazitelnie czystych szklanych butelek z nieskazitelnymi zamknięciami, może być tak że olej wytrzyma o wiele dłużej ale oczywiście jeśli będzie w lodówce.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog sprawdzone nasiona o marihuanie thc i konopi cbd
Copyright © SprawdzoneNasiona.pl