Degustacja Marihuany

Opublikowane przez Natalia Piecka w dniu

Wprowadzenie do degustacji marihuany.

Czy można posmakować marihuany?

Marihuana jest prawdopodobnie najbardziej znanym gatunkiem roślin o większej różnorodności organoleptycznej. Jej bogactwo smaków i zapachów jest praktycznie nieskończone, różniąc się między nutami organicznymi i chemicznymi, z nutami słodkimi, kwaśnymi, owocowymi lub drzewnymi – i wieloma innymi.

Różne kombinacje ponad 100 terpenów (głównie monoterpenów i seskwiterpenów), które zawiera, wytwarzają smaki i aromaty, które różnią się ogromnie między różnymi roślinami, zapewniając zupełnie inne nuty i podteksty w zależności od odmiany konopi. Z tego powodu degustacja marihuany jest tak ważną i ekscytującą czynnością, w której lepiej poznajemy uprawiane przez nas odmiany, starając się zintensyfikować nasze zmysły podczas ich palenia, aby uzyskać to, co najlepsze w naszych ulubionych odmianach.

Degustacja marihuany wymaga kilku wcześniejszych kroków przed ostateczną oceną próbki, co gwarantuje, że docenimy główne smaki i podteksty w jej smaku i zapachu (a także efekt) i nie zostaną one „zniekształcone” przez różne czynniki, które zobaczymy.

Jedną z pierwszych rzeczy, o których należy pomyśleć, jest sposób konsumpcji próbki: najlepszym sposobem jest to, co zwykle robisz; jeśli jesteś palaczem bonga, użyj bonga. Jeśli zwykle wapujesz, użyj waporyzatora. Sposób, w jaki jesteś przyzwyczajony do spożywania marihuany, pozwala ocenić ją tak obiektywnie, jak to tylko możliwe.

Wszystko, co ostatnio spożyłeś, czy to jedzenie, czy napój, może zmienić smak próbki. Dlatego wygodnie jest mieć czyste usta i wolne od posmaku innych substancji. Przed pobraniem próbki należy również umyć ręce i usunąć z nich nieprzyjemne zapachy.

Miejsce, w którym przeprowadzasz degustację, powinno być również czyste od innych zapachów, a nie tych pochodzących z marihuany, którą będziesz spożywać podczas degustacji. Idealna byłaby temperatura pokojowa 22-24ºC, przy poziomie wilgotności 50%. Dzięki takim warunkom masz pewność, że próbka nie straci swoich cech organoleptycznych podczas manipulacji i przygotowywania.

Organoleptyczny test marihuany

W przeciwieństwie do innych substancji i ponieważ jest to roślina psychoaktywna, podczas degustacji marihuany należy rozróżnić między testem organ oleptycznym (który odnosi się do smaku i zapachu próbki) a testem psychoaktywnym (który odnosi się do efektów i wrażeń, jakie wywołuje). Jeśli chodzi o drugi rodzaj testu, możesz również skupić się na możliwych właściwościach leczniczych, które może zapewnić odmiana, którą zamierzasz skosztować.

Degustacja marihuany angażuje wszystkie zmysły, choć być może zmysł słuchu – wraz z dotykiem – jest rzadziej wykorzystywany. Jeśli spojrzymy na główne zmysły związane z degustacją konopi (wzrok, węch, smak), szybko zauważymy, że można je podzielić na fizyczne badanie próbki i test dymu.

Badanie fizyczne ma na celu ocenę wszystkich cech próbki (wygląd, stosunek kielicha do liścia, żywica, gęstość, twardość, zapach…) przed jej paleniem. Próbka jest dokładnie badana w celu uzyskania jak największej ilości informacji. Próbka jest następnie mielona, co pomaga dostrzec podteksty zapachu. W przypadku degustacji naszej próbki poprzez palenie jointa, można go zwinąć i wykonać kilka zaciągnięć bez zapalania go, co również da pierwsze wrażenie smaku.

Podczas fizycznego badania próbki suszu w grę wchodzą głównie następujące zmysły:

• Dotyk (twardy, miękki, ciastowaty, lepki, suchy, chrupiący, zakurzony, gęsty, ciężki, lekki), Słuch (chrupki, suchy, brzęczący, pastowaty).
• Wzrok (błyszczący, matowy, szorstki, delikatny, czysty, brudny, zwarty, luźny, stary, świeży, suchy).
• Zapach / Smak (kwaśny, słodki, głęboki, lekki, smaczny, ostry, mocz, kał, pleśń, ziemisty, świeże owoce, dojrzałe owoce, zgniłe owoce, drzewny, kadzidło, kwiaty, ser, papryka, wino, mięso, świeża krew, pot).

Teraz musimy kontynuować test palenia, który będzie obejmował głównie zmysły smaku i węchu.

Przygotuj próbkę w sposób, w jaki zwykle ją spożywasz i zapal ją. Weź wdech i przytrzymaj dym w ustach przez 3-4 sekundy, a następnie zrób wydech. Kolejne zaciągnięcie musi być dłuższe i głębsze, z wdechem dymu i szybkim wydechem przez usta i nos. Trzecie zaciągnięcie, o średniej intensywności, podczas którego należy spróbować przepuścić dym przez usta przed wydechem, prowadzi do maksymalnej stymulacji opuszki węchowej.

Po tym pierwszym teście zapisz główne smaki i aromaty, które doceniłeś, teraz potrzebujemy tylko tych głównych.

Później wykonasz drugi test palenia, w którym zasadniczo będziesz szukał podtekstów i posmaków próbki, kończąc w ten sposób degustację i rysując mapę podstawowych i drugorzędnych smaków i aromatów próbki.

Niektóre z podstawowych aspektów, które należy wziąć pod uwagę to:

Rodzaj haju, to znaczy czy jest on bardziej fizyczny czy mózgowy, relaksujący czy pobudzający, kreatywny czy kontemplacyjny itp.

Czas trwania efektu, który może wahać się od kilku minut do godzin. Ponadto, jak się czujesz po zejściu z haju, czy jest on mniej lub bardziej relaksujący, szybki czy powolny itp. Interesujące jest również zapisanie szybkości haju i tego, jak szybko można go zauważyć od momentu wypalenia próbki.

Zakres tolerancji lub innymi słowy, zdolność próbki do wywoływania takich samych efektów przy ciągłym spożywaniu. Niektóre szczepy zawsze wywołują ten sam efekt (najbardziej poszukiwane), podczas gdy inne mają tendencję do wywoływania słabszych efektów, gdy się do nich przyzwyczaimy, rozwijając w ten sposób tolerancję.
Szczyt lub limit, tj. ilość marihuany, którą można spożyć, zanim przestanie ona wywoływać bardziej intensywny efekt. Zwykle odmiany Sativa mają znacznie wyższy szczyt niż odmiany Indica.

Efekt leczniczy; w przypadku cierpienia na jakąkolwiek chorobę lub dolegliwość, zarówno fizyczną, jak i psychiczną, należy zwracać szczególną uwagę na wszelkie zmiany w swoim stanie. W ten sposób użytkownik może wybrać odmianę medycznej marihuany, która – oprócz smaku i zapachu – najlepiej spełnia jego wymagania.

Wyniki degustacji marihuany

Testowanie marihuany pozwala znacznie lepiej poznać odmiany, z którymi pracujemy. Wykonując niewielki wysiłek, można uzyskać znacznie więcej informacji na temat próbki niż po prostu ją paląc. Jak to bywa ze wszystkim w życiu, praktyka czyni mistrza, więc jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do rytuału degustacji naszych pąków marihuany, będziemy w stanie docenić je w całej pełni.

Jak widać, ten artykuł to nic innego jak małe wprowadzenie do tego ekscytującego świata, w którym chcieliśmy tylko rozbudzić zainteresowanie degustacją ulubionych pąków. Degustacja marihuany może odbywać się na bardzo różnych poziomach, a profesjonalna degustacja jest wyjątkowo wymagającą formą pod wieloma względami, więc naszym celem było jedynie wyjaśnienie podstaw tej interesującej aktywności.

Dzięki prostym krokom, które zobaczyłeś, będziesz w stanie sporządzić doskonałe raporty z degustacji, które posłużą Ci do porównania różnych metod uprawy w ramach tego samego szczepu, wyboru fenotypów między monokulturą lub po prostu lepszego poznania ukochanego przyjaciela.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog sprawdzone nasiona o marihuanie thc i konopi cbd
Copyright © SprawdzoneNasiona.pl